logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

Χαιρετισμοί στα Μετέωρα

Ο ΡΟ Athinai- Lycavittos με μεγάλη επιτυχία οργάνωσε διήμερη εκδρομή σε Μετέωρα,

Ελάτη και Περτούλι με πολυποίκιλο ενδιαφέρον. Παρακολουθήσαμε τους γ’ Χαιρετισμούς στη μονή του Αγ.Στεφάνου, απολαύσαμε τη φύση στην Ελάτη και μας ξάφνιασαν ευχάριστα τα χιονισμένα λιβάδια στο Περτούλι. Η μεγάλη συμμετοχή Ροταριανών και φίλων συνέβαλε στη σύσφιξη σχέσεων και αδέλφωσης παράλληλα με πολιτιστικές γνώσεις και ψυχαγωγία.

_________________________________________________________________

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΜΕΤΕΩΡΑ – ΠΥΛΗ – ΠΕΡΤΟΥΛΙ – ΕΛΑΤΗ
2 ΗΜΕΡΕΣ   29-30/03/2019

«Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε»

Ο Ακάθιστος Ύμνος, οι Χαιρετισμοί στην Παναγία είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά υμνογραφικά κείμενα της βυζαντινής περιόδου, συνδεδεμένος όχι μόνο με την εκκλησιαστική ζωή αλλά και με την εθνική πορεία του Ελληνισμού, ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου την «Ὑπέρμαχο στρατηγό», τη σκέπη και την προστασία του. Μέσα υπάρχουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της, αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι’ αυτό τον αγώνα. Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι (από εκεί και το όνομά του) και τότε μάλλον γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

 

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

 

Θ’ αναχωρήσουμε

08.30πμ. από Αθήνα (Σύνταγμα –  παρκινγκ οδού Φιλελλήνων)  και

09.00 από τον Θανόπουλο (Πλατεία Ελαιών – Κάτω Κηφισιά)

Μετά από ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και γεύμα (ατομικά έξοδα) θα φτάσουμε το μεσημέρι στην μαγευτική Καλαμπάκα, την όμορφη κωμόπολη με την πλούσια ιστορία και τα σημαντικά μνημεία, που εμφανίζεται μπροστά μας απλωμένη στη σκιά των «Γιγάντων» και τον Πηνειό ποταμό να ρέει στο πλάι της. Μια σύγχρονη πόλη με μελετημένη ρυμοτομία, μεγάλες πλατείες, ανοιχτούς δρόμους και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή αφού οι σχεδόν απόκοσμοι, άγριοι και μυστήριοι πέτρινοι βράχοι των Μετεώρων την αγκαλιάζουν.

Θα επισκεφθούμε τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων που δεσπόζουν επιβλητικά πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Δεν είναι μονάχα ένα θαύμα της φύσης, αλλά και μια απόδειξη του ανθρώπινου μεγαλείου.

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και περίτρανη απόδειξη του μεγαλείου της φύσης σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δημιουργία, τα μοναδικά Μετέωρα αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας μας.

 

Αιώνες τώρα, οι πανύψηλοι βράχοι που δεσπόζουν μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχάσια, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό γιγαντιαίο πέτρινο σύμπλεγμα, 800 και πλέον βράχων, που αποτελεί όχι μόνο τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Εδώ η φύση, η πνευματικότητα και η παράδοση συνδιαλέγονται με ένα τρόπο μοναδικό, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο τους στους επισκέπτες, που συρρέουν από κάθε γωνιά της γης για να θαυμάσουν ένα από τα σπουδαιότερα γεωλογικά μνημεία της ανθρωπότητας. Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγάντιου πέτρινου συμπλέγματος. Από τα 24 μοναστήρια λειτουργούν τα 6 και όλα έχουν χαρακτηριστεί απ’ τον  ΟΗΕ Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θα παρακολουθήσουμε τους Χαιρετισμούς  στην Μονή Αγίας Βαρβάρας Ρουσσάνου.

Μετά το τέλος του εκκλησιασμoύ θ’ αναχωρήσουμε για το ξενοδοχείο μας στην Καλαμπάκα, στο κέντρο της πόλης. Θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτιά μας και θα διανυκτερεύσουμε.

Προαιρετικό δείπνο (ατομικά έξοδα)

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΠΥΛΗ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ-ΕΛΑΤΗ-ΚΗΦΙΣΙΑ-ΑΘΗΝΑ

 

Θα πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και θα ξεκινήσουμε να γνωρίσουμε  το ορεινό χωριό Πύλη, που βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου και αποτελεί κυριολεκτικά την πύλη που οδηγεί στην ομορφιά της φύσης. Θα θαυμάσουμε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι, μήκους 67μ. που βρίσκεται 1χλμ. περίπου δυτικά της Πύλης, πάνω από τον Πορταικό ποταμό και χτίστηκε το 1514 από τον Αγ. Βησσαρίωνα.

Επόμενος σταθμός μας το μαγευτικό Περτούλι, μία από τις ελάχιστες ορεινές κοινότητες που απέμειναν με μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κατά βάση με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Ένας ορεινός παράδεισος, σε υψόμετρο 1100 μ. περιτριγυρισμένος από βουνά, πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια, τρεχούμενα νερά, πέτρινα σπίτια με κόκκινες και πέτρινες στέγες και το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο που φιλοξενεί πολλούς επισκέπτες.

Εδώ θα πάρουμε και το μεσημεριανό μας γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα.

Θα συνεχίσουμε την περιπλάνησή μας και θα επισκεφθούμε την Ελάτη, ορεινό χωριό, το πιο διάσημο της περιοχής, μέσα στα έλατα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε ύψος 950 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κόζιακα. Η θέση του μέσα σε πυκνό ελατόδασος, η πλούσια βλάστηση και τα ξύλινα σπίτια προσφέρουν εικόνες ιδιαίτερης ομορφιάς. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που αλλάζει χρωματική παλέτα κάθε φορά που αλλάζει η εποχή. Τα γραφικά εκκλησάκια της Αγίας Τριάδας και του Προφήτη Ηλία θα σας μαγέψουν με την αρχιτεκτονική τους και την υπέροχη θέση στην οποία βρίσκονται.

Μετά το μεσημεριανό θα συνεχίσουμε το δρόμο της επιστροφής και με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ θα φτάσουμε αργά το απόγευμα στην Κηφισιά και μετά την Αθήνα

Spread the love