“Εύλόγησον, Κύριε την συνεστίασιν ταύτην. Καταξίωσον ημάς των δωρεών της αγάπης Σου καί καθοδήγησον ημάς εις επιτέλεσιν των εντολών Σου πρός τον πλησίον.”
Ρώτησε τον εαυτό σου αν ο κάθε λόγος σου, ή σκέψις ή πράξις σου α) Ανταποκρίνεται στην αλήθεια; β) Είναι νόμιμο και ηθικό; γ) Συντελεί στην αμοιβαία κατανόηση και την δημιουργίαν καλών σχέσεων; δ) Ωφελεί τον πλησίον σου;
Στο ετήσιο ημερολόγιο του Ρόταρυ πολλοί μήνες είναι αφιερωμένοι τιμητικά για να δώσουν έμφαση στα μεγάλα προγράμματα του Διεθνούς Ρόταρυ. Το Ροταριανό Ημερολόγιο ταυτόχρονα βοηθάει το πλαίσιο του προγράμματος των συνεστιάσεων κάθε Ομίλου.
Ο ΙΟΥΛΙΟΣ άτυπα έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας όπου οι νέες ηγεσίες του Δ.Ρ, των Περιφέρειων αλλά και των Ομίλων ετοιμάζονται για την ανάληψη επίσημων καθηκόντων, καθώς πρόκειται για τον μήνα οργάνωσης κάθε Προέδρου και ΔΣ μετά την αλλαγή της ηγεσίας, οπότε και απαιτήται η προετοιμασία της νέας Ροταριανής χρονιάς.
Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ είναι ο Μήνας Επεκτάσεως Μελών του Ρόταρυ, μια χρονική περίοδος εστίασης στην συνεχιζόμενη ανάγκη του Ρόταρυ για αύξηση των μελών του, την αναζήτηση νέων μελών και σχηματισμό νέων Ομίλων.
Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ είναι ο Μήνας Νεότητας. Οι Ροταριανοί Όμιλοι όλου του κόσμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα πολλά προγράμματα που υποστηρίζονται από το Ρόταρυ και τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα πολλοί Όμιλοι επικεντρώνουν την προσοχή τους σε προγράμματα Ανταλλαγής Νέων.
Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ είναι ο Μήνας Επαγγελματικής Δράσεως. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Όμιλοι προβάλλουν την σπουδαιότητα της επιχειρηματικής και επαγγελματικής ζωής του κάθε Ροταριανού. Οι ειδικές εκδηλώσεις προάγουν την Λεωφόρο Επαγγελματικής Δράσης.
Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ έχει επιλεγεί ως ο Μήνας του Ροταριανού Ιδρύματος. Όμιλοι και Περιφέρειες εφιστούν την προσοχή στα προγράμματα του Ροταριανού Ιδρύματος και συχνά επιφέρουν πρόσθετη οικονομική βοήθεια στο Ίδρυμα με την προώθηση εισφορών για αναγνωρίσεις Εταίρων Paul Harris και Υποστηριζομένων Μελών Paul Harris.
Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ είναι ο Μήνας που έχει αφιερωθεί στη Ροταριανή Οικογένεια, είτε αυτή αποτελείται από τις Περιφέρειες του διεθνούς Ρόταρυ, τους Ομίλους μας και τους Ροταριανούς, είτε αποτελείται από την Ευρύτερη Κοινότητα, την Ευρύτερη Ροταριανή Οικογένεια η οποία αποτελεί την προέκταση του ροταριανού εαυτού κάθε Ροταριανού.
Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ είναι ο Μήνας Ροταριανής Ενημερώσεως. Είναι μια χρονική περίοδος για επέκταση των γνώσεων περί Ρόταρυ και των δραστηριοτήτων του μεταξύ των μελών του Ομίλου, αλλά και των πολιτών όλης της κοινότητας.
Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ καθιερώθηκε ως ο Μήνας της Παγκόσμιας Κατανόησης. Ο μήνας αυτός επελέγει γιατί μέσα σ” αυτόν βρίσκεται η ημέρα γενεθλείων του Διεθνούς Ρόταρυ στις 23 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, οι Ροταριανοί Όμιλοι προτρέπονται να παρουσιάζουν προγράμματα που προάγουν την Διεθνή Κατανόηση και την Καλή Θέληση, καθώς και προγράμματα για ορμητικό ξεκίνημα Έργων Διεθνούς Δράσεως σε άλλα μέρη του κόσμου.
Ο ΜΑΡΤΙΟΣ καθιερώθηκε ως ο Μήνας Καταπολέμησης του Αναλφαβητισμού. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι Περιφέρειες και οι Όμιλοι προτρέπονται από το Διεθνές Ρόταρυ προκειμένου να συμμετέχουν σε προγράμματα και δράσεις οι οποιές προωθούν την παγκόσμια παιδεία και παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες για όλα τα μέλη της Κοινότητας. Επίσης, η Παγκόσμια Εβδομάδα του Ρόταρακτ είναι η εβδομάδα στην οποία περιλαμβάνεται η 13 Μαρτίου. Είναι η χρονική εκείνη περίοδος κατά την οποία οι Ροταριανοί Όμιλοι και οι Περιφέρειες προβάλλουν το Ρόταρακτ, λαμβάνοντες μέρος σε προγράμματα με τους Ροταράκτ Ομίλους τους.
Ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ καθιερώθηκε ως ο Μήνας του Περιοδικού του Ρόταρυ. Κατά τη διάρκεια του μηνός, οι Όμιλοι προετοιμάζουν προγράμματα και δραστηριότητες που προωθούν το διάβασμα και την χρησιμοποίηση του περιοδικού THE ROTARIAN και των επίσημων περιφερειακών περιοδικών του Ρόταρυ.
Ο ΜΑΙΟΣ δεν έχει καθιερωμένη Ροταριανή θεματολογία. Άτυπα όμως, είναι ο μήνας της προετοιμασίας των διαπιστευτηρίων για τους αντιπροσώπους στο ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Ρόταρυ και ταυτόχρονα της προετοιμασίας ενημέρωσης μεταξύ των μελών των Ομίλων, του απερχόμενου Προέδρου και ΔΣ προς τα μέλη του εισερχόμενου ΔΣ.
Ο ΙΟΥΝΙΟΣ είναι ο Μήνας που έχει αφιερωθεί στη Ροταριανή Συναδέλφωση.
Ο κάθε ένας από αυτούς τους ιδιαίτερους μήνες υπηρετεί την εξύψωση του επιπέδου ενημερώσεως μεταξύ των Ροταριανών, για μερικά από τα εξαίρετα προγράμματα προσφοράς υπηρεσίας που λαμβάνουν χώρα μέσα στον κόσμο του Ρόταρυ.
2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ παιδιά θα ήταν θύματα της πολιομυελίτιδας. ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ και παίζουν ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ. ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ο κόσμος ήταν ΠΑΡΑΛΥΤΟΣ απο το ΦΟΒΟ της πολιομυελίτιδας. ΣΗΜΕΡΑ οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν, ότι υπάρχουν ακόμα χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο που μένουν ανάπηρα ή πεθαίνουν απο τη πολιομυελίτιδα. Η πολιομυελίτιδα συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Αφρική και στη Νότιο Ασία. Ο ιός της πολιομυελίτιδας ταξιδεύει – όπως είναι γνωστό χωρίς όρια.
Ακόμα πρόσφατα, έχει εισαχθεί σε μη ενδημικές περιοχές της Βορείου Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.
Ο στόχος του 2.000: Ένας κόσμος ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ Απο το 1985, το πρόγραμμα Πόλιο-Συν του Διεθνούς Ρόταρυ έχει συνεισφέρει πολύ στη προστασία, περισσοτέρων απο ενός δισεκατομμυρίου παιδιών, απο τη τρομερή ασθένεια της πολιομυελίτιδας. Ο στόχος του Διεθνούς Ρόταρυ είναι, τίποτα λιγώτερο απο τη παγκόσμια εκρρίζωση μέχρι το 2000 και, με τη πιστοποίηση μέχρι το 2005. Με το μεγάλο δίκτυο των εθελοντών του, του 1,2 εκατομμυρίων μελών σε 155 χώρες, το Ρόταρυ είναι το κλειδί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο πόλεμο κατά της πολιομυελίτιδας εισβάλωντας σχεδόν σε κάθε ενδημική, για τη πολιομυελίτιδα, χώρα του κόσμου.
Οι σημαντικές συνεισφορές περιλαμβάνουν τη μεταφορά των εμβολίων και του ιατρικού προσωπικού στα σημεία εμβολιασμού και τη προώθηση δυναμικών προγραμμάτων επιμόρφωσης του κοινού, έτσι ώστε να ωθήσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Μέχρι το 2005, η οικονομική υπόσχεση του Ρόταρυ για τη παγκόσμια εκρρίζωση της πολιομυελίτιδας θα προσεγγίσει τα 400 εκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ. Πρόσθετη βοήθεια περέχεται μέσω των συνεργατών του Πόλιο- Συν – ένος προγράμματος που χορηγεί τα απαραίτητα εφόδια στις ενδημικές για τη πολιομυελίτιδα χώρες.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ Εφ’ όσον μία περίπτωση πολιομυελίτιδας παραμένει στο κόσμο, κανένα παιδί δεν είναι ασφαλές απ’ αυτή τη τρομερή ασθένεια. Προβλήματα για το παγκόσμιο εμβολιασμό
• Ανεπαρκής υποδομή σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
• Πόλεμος και εσωτερικές συγκρούσεις.
• Ελλειψη υπηρεσιών υγείας.
• Δυσκολία στην αποθήκευση εμβολίων.
• Δυσκολία πρόσβασης σε πρόσφυγες, νομάδες και εκτοπισμένους πληθυσμούς.
ΕΚΡΡΙΖΩΣΗ Οι μεγάλοι συνεργάτες του Ρόταρυ στη παγκόσμια εκρρίζωση της πολιομυελίτιδας είναι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ( Π.Ο.Υ), η UNICEF και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ.
Στρατηγικές για την εκρρίζωση:
• Εθνικός εμβολιασμός όλων των παιδιών κάτω των 5 ετών στις ενδημικές χώρες.
• Διατήρηση συχνών τακτικών εμβολιασμών.
• Ανίχνευση κάθε πιθανής υποχώρησης της νόσου.
• Επανεμβολιασμός όλων των περιοχών με αναφερόμενα περιστατικά.
Η εκρρίζωση είναι κατορθωτή, η πολιομυελίτιδα θα είναι η δεύτερη νόσος, που εκρριζώνεται απο το κόσμο τον 21ο αιώνα. ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Τρία χρόνια μετά τη τελευταία περίπτωση πολιομυελίτιδας που θα αναφερθεί, ο κόσμος θα προχωρήσει στη νέα χιλιετία χωρίς πολιομυελίτιδα. Ποτέ ξανά κανένα παιδί δεν θα είναι ανάπηρο ή θα πεθάνει απ’ αυτή τη νόσο.
Σαν αποτέλεσμα της εκρρίζωσης της πολιομυελίτιδας:
• Ο κόσμος θα έχει ετήσιο οικονομικό όφελος 1,5 δισεκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ απο τις δαπάνες του τακτικού εμβολιασμού.
• Οι δημόσιες οργανώσεις υγείας σε ολόκληρο το κόσμο θα ισχυροποιηθούν για να καταπολεμήσουν άλλες μολυσματικές ασθένειες.
Η ΜΑΧΗ κατά της πολιομυελίτιδας- ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1954. Το πρώτο αδρανές εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας παρασκευάζεται απο τον Δρ. Jonas Salk. 1961. Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας του Δρ. Albert Sabin για στοματική χρήση εγκρίνεται. 1974. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ ) ξεκινά ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμών για τη καταπολέμηση της ιλαράς, της διφθερίτιδας, του κοκκύτη, του τετάνου, της φυματίωσης και της πολιομυελίτιδας. 1979. Το Διεθνές Ρόταρυ και η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εμβολιασθούν τα παιδιά των Φιλιππίνων κατά της πολιομυελίτιδας. Ο κόσμος είναι ελεύθερος απο νόσους με εξανθήματα. Η εκρρίζωση θα οφελήσει το κόσμο με ένα δισεκατομμύριο δολλάρια ΗΠΑ ετησίως. 1985. Το Διεθνές Ρόταρυ αρχίζει το πρόγραμμα Πόλιο- Συν. Το Διεθνές Ρόταρυ υπόσχεται να συγκεντρώσει 120 εκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ για εμβόλια πολιομυελίτιδας. 1988. Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας αποφασίζει την εκρρίζωση της πολιομυελίτιδας μέχρι το 2000. Το Διεθνές Ρόταρυ υπερβαίνει το στόχο της εκστρατείας του για τη συλλογή χρημάτων και επιτυγχάνει να συλλέξει συνολικά 220 εκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ. 1990. Παγκόσμια επιτυχία με το πλήρη εμβολιασμό του 80% όλων των παιδιών. 1994. Το Δυτικό Ημισφαίριο ανακηρύσσεται ελεύθερο απο τη πολιομυελίτιδα. 1995. Στη Κίνα και την Ινδία εμβολιάζονται 165 εκατομμύρια παιδιά σε μία εβδομάδα 1996. 150 κράτη είναι ελεύθερα απο τη πολιομυελίτιδα. Η αναφερθείσα μείωση της πολιομυελίτιδας είναι κατά 85% μικρότερη απο εκείνη του 1988. Το « Διώξτε απο την Αφρική τη πολιομυελίτιδα» εισάγεται για εφαρμογή, με τον εμβολιασμό 120 εκατομμυρίων παιδιών Αφρικανικών χωρών νοτίως της ερήμου Σαχάρα 2000. Ο στόχος της ημερομηνίας για τη παγκόσμια εκρρίζωση της πολιομυελίτιδας. 2005.
Επιβεβαίωση ενός Κόσμου Χωρίς Πολιομυελίτιδα. ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Οι χώρες που ενδημεί η πολιομυελίτιδα, χορηγούν περίπου το 80% των πόρων που χρειάζονται για την εκρρίζωση. Αλλά τα τελευταία οχυρά της νόσου παραμένουν οι πτωχότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες θα ζητήσουν βοήθεια απο τον υπόλοιπο κόσμο. Τα μέλη του Ρόταρυ εργάζονται για να ενημερώσουν παγκοσμίως, τους εθνικούς και τοπικούς ηγέτες για τα οικονομίκα και τεχνικά οφέλη απο την εκρρίζωση της πολιομυελίτιδας και τους άλλους πόρους που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος σε μία έγκαιρη βάση. Για να μάθεις εσύ και η οργάνωσή σου, πώς μπορείς να βοηθήσεις, έλα σε επαφή με το Ροταριανό Ίδρυμα του Διεθνούς Ρόταρυ. 323-GR-(197) Έκδοση της 2470 Περιφέρειας του Δ.Ρ Ροταριανό έτος 2001-2002
Λεωφόροι Δράσης (Προσφοράς)…
Σε κάθε Όμιλο, η δράση κατευθύνεται σε πέντε τομείς που ονομάζονται Λεωφόροι και ουσιαστικά επιτρέπουν στους Ροταριανούς να υπηρετήσουν με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο το Σκοπό του Ρόταρυ.
Εσωτερική Δράση
…εστιάζει στην ενδυνάμωση της συναδέλφωσης και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Ομίλου.
Επαγγελματική Δράση
…ενθαρρύνει τους Ροταριανούς να υπηρετούν άλλους μέσω των απασχολήσεών τους και να εφαρμόζουν υψηλά ηθικά πρότυπα.
Κοινοτική Δράση
…καλύπτει προγράμματα και δράσεις που αναλαμβάνει ο Όμιλος για να βελτιώσει τη ζωή στη κοινότητα.
Διεθνής Δράση
…περιλαμβάνει ενέργειες που γίνονται για να επεκταθεί το ανθρωπιστικό έργο του Ρόταρυ σε όλο το κόσμο και να προωθηθεί η παγκόσμια κατανόηση και ειρήνη.
Δράση προσφοράς στη Νεότητα
…προστέθηκε το 2010 στις υπόλοιπες 4 που έχουν θεσμοθετηθεί από το 1920. Ενθαρρύνει τους Ροταριανούς να αναλαμβάνουν προγράμματα και δράσεις που ωφελούν τους νέους.
Κάθε Ρ. Όμιλος κάθε χρόνο προγραμματίζει και εκτελεί ένα ισόρροπο πρόγραμμα δράσης που υπηρετεί και τις 5 λεωφόρους.
Είναι το όνειρο του 6ου Προέδρου του Δ. Ρ. Arch Klumph, που κατά τις εργασίες του Συνεδρίου της Ατλάντα της Γεωργίας των ΗΠΑ το έτος 1917, επικοινώνησε με τους σύνεδρους, με πρώτη εισφορά το ποσό των 26,5 δολαρίων, με σκοπό τη δημιουργία ενός κεφαλαίου προικοδότησης προς το Ρόταρυ «προκειμένου να κάνει καλό σ’ ολόκληρο τον κόσμο, στον ανθρωπιστικό, εκπαιδευτικό ή άλλο τομέα της κοινοτικής προόδου».
Το έτος 1928 ορίζεται η πρώτη του Επιτροπή. Το 1931 οργανώνεται σε ίδρυμα και το 1983 μετατρέπεται σε Οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας του Ιλλινόις των ΗΠΑ. Η ουσιαστική του ανάπτυξη όμως ξεκίνησε το 1947 εξ αιτίας του πλήθους των γενναιόδωρων προσφορών στη μνήμη του ΠΩΛ ΧΑΡΡΙΣ, που ξεπέρασαν το ποσό του 1.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, ποσό περίπου διπλάσιο του συνόλου των δωρεών, που είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των 30 ετών λειτουργίας του. Το ΡΙ διοικείται από συμβούλιο που απαρτίζεται από 13 Θεματοφύλακες. Το ΔΣ του ΡΙ διορίζεται από τον Πρόεδρο του ΔΡ κατόπιν εγκρίσεως του ΔΣ του ΔΡ . Τη λειτουργία του ΡΙ διέπουν ο Κανονισμός του Διεθνούς Ρόταρυ καθώς και ο ειδικός κανονισμός του Ρ.Ι.
Κύριε Διοικητά,
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες κ Κύριοι,
Βρίσκομαι εδώ ενώπιον σας προκειμένου να σας μιλήσω για τη ροταριανή καμπάνα και την ιστορία που τη συνοδεύει. Η τιμή είναι μεγάλη καθώς συνιστά ένα παραδοσιακό και συμβολικό στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία για τη Ροταριανή οικογένεια. Η χαρά ακόμα μεγαλύτερη διότι η σύντομη παρουσίαση αυτού του συμβόλου παρέχει τη δυνατότητα στα νεότερα μέλη του ομίλου μας, συμπεριλαμβανομένου και του υποφαινόμενου, να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ιστορία του Ρόταρυ.
Το 1922, οι Ροταριανοί στις Η.Π.Α. οργάνωσαν έναν διαγωνισμό παρακολούθησης. Η πρόκληση έγκειτο στο γεγονός πως οι ηττημένοι σύλλογοι που θα συμμετείχαν θα έδιναν ένα έπαθλο στον νικητή. Ο Ροταριανός Όμιλος της Νέας Υόρκης ανακηρύχθηκε νικητής και του απονεμήθηκε ως έπαθλο μια καμπάνα από ένα δημοφιλές περιπολικό σκάφος, το οποίο τοποθετήθηκε σε ξύλο που προήλθε από το HMS “Victory”, το σκάφος του ναυάρχου Νέλσον στη μάχη του Τραφάλγκαρ.
Από τότε, η καμπάνα που χρησιμοποιήθηκε στις συναντήσεις του Ρόταρυ άρχισε να αντιπροσωπεύει, όπως στα πλοία, την τάξη, την πειθαρχία και τον χρόνο προκειμένου να μας καθοδηγεί στις εβδομαδιαίες συναντήσεις. Η καμπάνα μας ενημερώνει με τον ήχο της την έναρξη της ροταριανής συνάντησης, οπότε οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να στέκονται, όπως και στο τέλος, για να χαιρετίσουν την εθνική και τη ροταριανή σημαία.
Επίσης, χρησιμοποιείται για να τραβήξει την προσοχή των μελών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και να σηματοδοτήσει την έναρξη ή το τέλος διαφόρων τμημάτων μιας συνάντησης, όπως τον όρκο πίστης στη σημαία, μια στιγμή προβληματισμού ή προσευχής, γνωστή ως επίκληση, ή και την ομιλία ενός προσκεκλημένου ομιλητή. Ο σχεδιασμός και το μέγεθος της καμπάνας που χρησιμοποιείται στις συναντήσεις του Ρόταρυ μπορεί να διαφέρει, αλλά συνήθως πρόκειται για μια μικρή καμπάνα χειρός.
Το πάνω μέρος συμβολίζει την εξουσία που επενδύεται στον Ροταριανό που εκλέγεται στην υψηλότερη θέση στο Ρόταρυ και μέσω αυτού, υπενθυμίζει στους παρευρισκόμενους την εξουσία του. Όταν οι πρόεδροι μεταδίδουν τις θέσεις τους στους διαδόχους τους στο τέλος της θητείας τους, χτυπούν την καμπάνα για τελευταία φορά, στρέφοντας το πάνω μέρος στο διάδοχό τους, συμβολίζοντας τη μεταβίβαση της εξουσίας.
Οι συναντήσεις Ρόταρυ συχνά ακολουθούν μια δομημένη ατζέντα και η καμπάνα χρησιμεύει ως παραδοσιακό και συμβολικό στοιχείο αυτών των συγκεντρώσεων.
Η χρήση της καμπάνας στις συναντήσεις του Ρόταρυ είναι μια παράδοση που προσθέτει μια αίσθηση επισημότητας και δομής στις συγκεντρώσεις. Βοηθά τα μέλη να μεταβούν μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της συνάντησης και μπορεί να συμβολίσει την ενότητα και την συντροφικότητα μεταξύ των μελών του Ροταριανού Ομίλου.
Γιώργος Γκικάκης